İnsanötesi

10 Şubat 2016 Çarşamba 0 yorum


Batman, “Adalet Birliğinin” tek normal insan üyesi. Adalet Birliği bir süper kahramanlar topluluğu bu arada. Topluluktan ayrıldı ayrılmadı o ayrı bir konu dikkat çekmek istediğim nokta süper olmadığı halde onların arasında.
Batman bir bölümde şöyle der Superman’e.
-Hepiniz beni aranızdaki en zayıf ve korunması gereken kişi olarak görüyorsunuz. Hepinizin süper güçleri var ve benim yok sanıyorsunuz.
Yanılıyorsunuz.
Ben asla vazgeçmem.
Bir başka bölümde ise Killer Croc tarafından omzundan ısırılıyor Kara Şovalye. Çok kan kaybediyor ve Croc’un salyasındaki halüsinatif madde yüzünden sanrılar görmeye başlıyor. Durumuyla ilgili bilgi veriyor Gordon’a. Komiser Gordon telsizden uyarıda bulunuyor.
–Takibi bırak Batman çok acı çekiyorsun.
Cevap geliyor.
-Acıdığı için devam edebiliyorum.
Batman acıdır zaten. Acının iradeyi beslediği, bedenlenmiş yaşayan bir travmadır adeta. Kendisinden bile büyüktür yükü.
Acı dolu bir adamdan ziyade içine adam katılmış acıdır.
Sanırım bu yüzden onu bu denli ayrı tutuyoruz diğerlerinden. Bir özdeşleştirme söz konusu kendimizle. Seviyoruz yarasayı.
Batman bize bizi hatırlatıyor. Umut veriyor. Superman gibi değil. Superman... çok süper biliyorsunuz işte. Yanlış bir yaratım bana kalırsa Uber adam. İncelikli düşünülmeden, abartılı şekilde süslenmiş mesafeli uzak bir tanrı o. Aroması dengesiz. Tadı dengesiz. Kostümü dengesiz. Yanar dönerli ateşli portakallı meyve tabağı gibi. Çizgi, romanlarda alçak gönüllü olarak resmedilse bile... kim kendine süper der ki? Christopher Nolan filmde durumu biraz kurtarmaya çalıştı ama nafile. Yok o “S” değil bizim dilimizde umut işareti falan. Çıkardı herifin üsütndeki ponpon kız elbisesini adam gibi bir kostüm giydirdi. Olmadı bence. Yemezler. Ayrıca süpersen süpersin tamam ama onu başkası söylesin. Alçak gönüllü ol efendi ol sen. Sözde zayıflığı bile zırvalık. Yeşil kristal, kriptonit... O bile yok Dünya üzerinde. Uzaydan ithal ediyoruz adamın zayıflığını da.
O bizden değil. Çünkü tüm o üstünlüklere doğumdan gelen bir hakla sahip. Çabasız.
Egzersiz bile yapması gerekmeyen, kurşunlardan kaçmayan, bir plana ihtiyacı olmayan, oksijen tüketmeyen.
Yürümeyen çelikten bir adam.
Sesten hızlı uçuyor. Bak sen. Gücü kuvveti hep yerinde maşallah. Işınlarını saymıyorum bile.
Biz uçamıyoruz, ışınlarımız da yok, nefesimiz de pek öyle kuvvetli değil malesef, kesiliyor ara ara.
Batman de uçmuyor bizim gibi. Uçaksız uçmaz yani, en fazla süzülür durur Gotham semalarında. Uçmak Batman felsefesine aykırıdır zaten.
İnsanlar yürür, Tanrılar uçar. Ve bu kuralı günümüzdeki çizerleri bile asla bozmazlar.
Aşk hayatı da bizim ki gibi yarasanın. Çocuğunun annesi Talia, aynı zamanda en azılı da düşmanı. Ben zaten hep derim; Sevdiğin kadın bir yandan kucağına oturmak ister bir yandan kafana baltayla vurmak.
Sevgilisi de yok. Dostu da. Dosta en yakın sahip olduğu kişi uşağı Alfred. Alfred kim peki? Yetimin annesi babası aslında. Bizim gibi yine. Annemiz babamız hep arkamızı toplayan. Dinleyen. Akıl veren. Yaş kaç olursa olsun hep oradalar.
Anlaşılamayan bir adam bizim Kara şövalye. Onu diğerleriyle karıştırmamak lazım. Marvel, DC farketmez. Örümcek, Hulk, Yeşil Fener, X-men’in alayı ve diğerleri. Hepsini severim ama Batman hakkında tezler yazılabilir. O başkadır. Onu anlamak başkadır. Zaten bir şeyi anlamaya başlamak o kişi olmaya başlamaktır.
Yanlış bilinir hep Batman. Kendi evreninde de bizimkinde de. Gizlenen, saklanan, saklanmak zorunda olduğu için de yakınlaşamayan, kopuk biridir aslında. Yalnızdır. Sanıldığının aksine insanları da pek sevmez, kendine bile asla tam olarak güvenmez.
Bizim gibi Batman. Sen, ben, o gibi. İnsan.
Darmadağın, perişan, kanayıp duran, dizlerinin üstüne sıklıkla çöküp kalan... Ve neyse ki daha da fazlası. Yozlaşmayan. Vazgeçmeyen. Bozulmayan.Tüm olanlara rağmen lanet ayağını lanet çukurdan tek başına çıkarıp bir yolunu bulup lanet kancayı lanet çatıya atabilen.
Arada duyuyorum soruyorlar Batman süper kahraman mı değil mi? Değil çocuklar değil. Yemişim süperini. Kırmızı külotlu kahküllü uzaylı süper kahraman olan.
Batman insan ve ötesi...o Dünya’ya dair Dünya’ya ait bir anti kahraman.

0 yorum:

 

©Copyright 2011 Taboo | TNB