Akıllı Kadının Rahim Ağzı Kanseri Rehberi

19 Ekim 2011 Çarşamba 1 yorum

Merhabalar herkese günaydın,
Umuyorum keyfiniz yerindedir. Benimki fena sayılmaz, hep bildiğiniz o daralmış bunalmış ancak kendi daralışımı dahi umursayamayan standart ruh halimi muhafaza ediyorum.
Bu arada hemen yazının başında belirteyim malesef dün inek minek sevemedim hava bugünkü gibi çok soğuktu öğle yemeği için plazadan bile çıkamadım zaten inekler de gün boyu görünmediler ortalıkta. Şimdi geçelim konumuza. Bugün işim biraz zor açıkçası.
Hızlıca neden olduğunu anlatayım. Dün, daha önce benimle hiç iletişime geçmemiş bir okuyucumdan e-posta aldım. Adını söylemekte sakınca görmüyorum zira hakkında başka ayırt edici detay vermeyeceğim. İsmi Zehra. Zehra bloğumla iki gün önce rastlaşmış. İki gün öncede ne yazmıştım bakan görür. Evet o yazı, yani “dünya vajina haritası nerede?” adı yazımı görmüş daha sonra blogta gezinirken popüler yayınlara gözü kaymış. Oradaki yazılar da malum, “mutlu cinsel hayat”, “kadının güzel olma zorunluluğu”, “kadın poposu” vesaire şeklinde devam ediyor. Kendi kendine demiş ki bu adam anlar ona bir sorayım.
Kendisinin sorusu aynen şu;
Rahim ağzı kanseri aşısı bakire olmayan kadınlara yapılabiliyor mu?
Zehrayla aramızda uzun bir e-posta trafiği olmadı açıkçası. O bunu sordu bende söz verdim yazacağım diye. Aslında kız sormakta haklı, öyle deli gibi bağırırsam kadın vajina vesaire diye o da gelir sorar başka neler biliyorsun şeklinde. Ama sorun değil, gönül rahatlığıyla diyebilirim ki konuya tam hakimim. İşte sorunun cevabı.
“Evet aşı bakire olan, olmayan herkese yapılabiliyor.” Ancak bir yaş aralığı söz konusu.(9-26 yaş aralığı kadınlar için uygulanabiliyor) Konuyla ilgili daha fazla detay vermeden önce hastalık hakkında biraz bilgi vermeyi uygun görüyorum.
Nedir rahim ağzı kanseri? (Allahım ben bu konuya girdim ya kendim çıkamazsam sen çıkart yarabbi)
Rahim ağzı kanseri sevgili okurlar HPV yani “Human Papilloma Virüs“(adı batsın) isimli hergele bir virüsün yol açtığı tehlikeli bir kanser türüdür. (dikkat edin sözünü ettiğimiz “rahim ağzı kanseridir”, “rahim kanseri” değil ikincinin bir aşısı üzgünüm ki yok) Görülme sıklığı öyle böyle değil, fena halde yüksektir. O derece ki araştırmalar elli yaşına gelene kadar her on kadından sekizinin bu virüsle enfekte olacağını gösteriyor.(vallaha çok kötü) Ayrıca bu kanser kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür.(ilki göğüs kanseri tabiki) Tahmin ettiğiniz üzere bu virüs cinsel yolla bulaşıyor ayrıca öyle virüs deyip üstün körü de geçmeyelim kırk tane tipi söz konusu bu hergelenin(kırk gerçek sayı lafın gelişi söylemedim), bunların bazıları genital siğillere yol açıyor bazılarıysa bu bahsettiğimiz rahim ağzı kanserine. Siğile yol açanlar tip “6” ve” 11”, kansere sebep olanlarsa tip “16” ve “18” olarak adlandırılıyor. Aşı hastalığı tedavi etmiyor edemiyor ilerlemesine de engel olamıyor, sadece koruma sağlıyor, bu korumanın süresi ise kesin olmamakla birlikte ortalama beş yıl diyebiliriz.(bazı çevreler daha fazla koruyor diyor ancak ben spekülatif buldum emin değilim)
İki tür aşı söz konusu, ilki “quadrivalan” yani dörtlü, diğeri ise “bivalan” yani ikili aşı. Neyin ikisi dördü olduğu sanıyorum anlaşılmıştır.
Yok sanıyorum anlaşılmadı. Tamam açıklayayım o halde;
Biri yukarıda saydığımız dört tipe yani hem siğil hem de kanserden sorumlu tiplere karşı geliştirilmiş olan aşı, diğeri ise sadece kanser yapan tiplere karşı kullanılan aşı. Hangisini yapmalıyım Batu Bey dediğinizi duyar gibi oldum hemen, ancak bunu lütfen doktor amcalara sorun zira benim söylemem uygun düşmez. Hayır söylerim ama önce muayene etmem gerekiyor sizi. Zaten aslında günün konusunu-sorusunu oluşturan mesele de bu. Yani muayene. Başta Zehra bana bunu sorduğunda neden aşının bekaretle bir bağlantısı olduğunu düşündüğünü anlamamıştım ancak sonra yaptığım araştırmalar neticesinde aydınlandım, gelin sizleri de aydınlatayım. Yukarıda dediğim gibi aşının bakire olmayanlara uygulanmasında bir sıkıntı yok ancak ne dedim? Aşı öncesi bir tetkikten(tiksindiğim bir başka kelime) geçmeniz gerekiyor. İşte bu tetkikte bakire olup olmadığınız anlaşılabilir. Yani konuyla ilgili gizlenecek bir şeyleri olanlara bu muayeneye anneleriyle babalarıyla beşik kertmeleriyle gitmelerini tavsiye etmiyorum. İşte bekaretle aşının bütün ilgisi alakası da bu, yoksa ne alakası var durumun sevişmiş olmakla? Aşı kukudan yapılmıyor ki koldan yapılıyor. Ha evet onu söylemedik aşı koldan üç doz şeklinde altı ay içinde uygulanıyor.
Ancak sonlara geldiğim bu kısımda şunu da belirtmek istiyorum ki aslında HPV’nin kansere yol açtığı bilinen onüç başka tipi daha var(bakın üşenmeyip onları da yazıyorum 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 ve 73) ve bu yukarıda bahsettiğim iki aşı(isimde vereyim bari “Gardasil” ve “Cervarix”) bu virüslere karşı koruma sağlamıyor. Sağlayanı var mı diye sorarsanız, yok. Hayır henüz yok, elde olan malesef bunlar.Fiyatları da açık konuşmak gerekirse epey yüksek. Hatta o kadar yüksek ki insanın kukun mu var derdin var diyesi geliyor.(yok yok kuku iyi ki var) Toplamda yapılacak olan üç doz aşı size üçyüzelli - dörtyüz dolar arası bir paraya patlayacak unutmayın. Değer mi diye bana soracak olursanız eğer, bence tabiki değer, sonuçta bir tane var(hayatınız) ilelebet korumak lazım.
Aslında pek çok ilgili meraklı kadının zaten bu bilgilere sahip olduğunu tahmin ediyorum ancak bana gelen bu soru, bazılarının konuyla ilgili pek fazla araştırma yapmadığını (ya da yapamadığını) bazen de soru sormaya çekindiğini düşündürdü. O yüzden hiç fikriniz yokmuşcasına anlatmak istedim bildiklerimi. Bu arada hakkınızdır, pek tabi sorabilirsiniz birader senin derdin sıkıntın neydi de öğrendin bunları diye. Cevabım şu ki, benim özel durumum var, herşeyi ama herşeyi öğrenmek bilmek istiyorum. Hepsi bu.
Sizde bilmediklerinizi farklı bir yoldan öğrenmek istiyorsanız her ne olursa olsun bana sorabilirsiniz. Yo hayır herşeyi bilmiyorum. Ama araştırmaya üşenmiyor, bilene sormaya da utanmıyorum.
Herkese sağlıklı hareketli uzun yıllar diliyorum, kendinize ve ufaklığa iyi bakın.(kedinize yani)
Görüşmek üzere.

1 yorum:

  • Adsız dedi ki...

    Merhaba, söz konusu rahatsızlığa erkeklerin yaklaşımı nedir? Çünkü bilindiği üzere bu rahatsızlık erkekten kadına, kadından erkeğe geçebilir. Tek fark tek cinse kanser yapmasıdır ki kadın ırkı için ciddi bir konudur. Peki erkek ırkı?

 

©Copyright 2011 Taboo | TNB