Yaşlılara Neden Saygı Duymamalı ve Onlar için Üzülmemeliyiz

3 Temmuz 2011 Pazar 5 yorum

Merhaba herkese mutlu pazarlar(tabi imkanı varsa) Süpersonik hızla geçmiş bir haftasonunun ardından kendimi ölmeye yakınca hissettiğim için aklıma yaşlanma fikri geldi, bu sebeple günün konusunu yaşlılık olarak seçtim.
Hemen söylüyorum, yaşlılara saygı duyulmasına karşıyım. Cidden karşıyım, ayrıca yaşlılara sırf yaşlı oldukları için acınmasına da sinir oluyorum. Kimseye yaşlı olduğu için ne acır ne de saygı duyarım. “Ama yaşına hürmeten onlara karşı kibar olmalıyız” önermesine ise çok gıcık olurum. Neden birinin yaşına saygılı olmalıyız? (Mantıklı açıklama yapabilecek biri varsa lütfen benimle iletişime geçsin.) Evet bekliyorum.... yok... iletişime geçen kimse olmadığı için devam ediyorum.
Bu konudaki en genel görüş bu yaşı geçmiş insanların artık bir ayaklarının çukurda oluşu sebebi ile kalan son günlerinde onlara karşı anlayışlı olmamız gerektiğidir. Açık açık hiç çekinmeden söylüyorum; Nasıl ki bilgi sahibi olmadan fikir sahibi de olmamalıysak aynı şekilde; nasıl yaşadığını bilmediğimiz kişilerin olası ölümleri için de körü körüne üzülmemeliyiz. Tanımadan bilmeden kimse için ne sevinir ne üzülür ne de saygı duyarım.
-Ben iyi biriyim, taş kalpli değilim, tüm insanları düşünür ve onlar için üzülürüm diyenleriniz varsa onları da rahatlıkla yalancılıkla ve cahillikle suçlayabilirim. Zira bir şeyleri düşünmek ve üzülmek sizi iyi bir insan yapmaya yetmez kaldı ki tüm insanlar için üzüldüğünüzü de zannetmiyorum.
Bakın önce bu kısmı bir aydınlığa kavuşturalım. İnsan ırkı kendisi ve tanıdığı kişiler(aile, sevgili, arkadaş, sevdiği bir siyasetçi,lider, futbolcu vs.) dışında hiç bir şey için üzülmez, “üzülemez”(bu sizin hatanız değil böyle doğdunuz). Rekabet ortamında varolmak ve öne çıkmak için varsınız.
Şu söyleyeceğimi lütfen iyi düşünüp anlamaya çalışın;
Gündelik hayatınızda üzülmek adına yaşadığınız herşey, aslında kötü olaylarla empati kurup kendi adınıza korkmaktır, hepsi bu.
Yani aslında televizyonda gördüğünüz bir kaza haberine üzülmezsiniz (ki mantıklı olan da budur –iyiliğini kötülüğünü, kim olduğunu bilmeden “üzünülmezzz”), sizin üzüldüğünüz nokta bu kazanın sizin ya da sevdiklerinizin başına gelme olasılığıdır. O kazada bir aile topluca can verdi dendiğinde o ailenin yerine kendi ailenizi koyar ve buna üzülürsünüz(bu noktada ne kadar üzüleceğinizi düşünüp ona üzülürsünüz) o ölenlere değil. Lütfen kimse tanımadığı o başkaları için üzüldüğünü söyleyip erdemli olmaya çalışmasın, eğer öyle olsaydı Dünya çok daha iyi bir yer olurdu. Ancak öyle değil. Unutmayın Dünya’nın kötü olma sebebi insanın kötü olmasıdır. Neyse şimdi insanı Dünyayı boşverin konu dağılmadan toparlayalım.
Eminim pek çoğunuz her gördüğünüz yaşlı amcayı teyzeyi, ulvi , gün görmüş, masum, kendini geliştirmiş, olgun, öğüt verebilecek yeterlilikte vesaire vesaire sanıyorsunuz... Yanlışş... çok yanlış hem de, açın gözlerinizi. Eğer böyle olsaydı yeryüzü bilgeden geçilmezdi.
Bakın ;
1-Yaşlanmak, fiziksel olarak güçsüzleşmenin getirdiği, hayattan zorunlu elçektiriliştir.
2-Sadece fiziksel olarak gerçekleşir, insan zihni yaşlanmaz aksine zaman geçtikçe daha da güçlenir.
3-Nasıl ki her insana saygı duymuyorsak aynı şekilde her yaşlıya da saygı duymamalıyız. Birinin fiziksel gücünü yitirmiş olması ona acımamızı gerektirmez. Yaşlı ya da genç, bir insanın saygıyı haketmesi için ölmeye yüz tutması yeterli değildir.
4- Bir insanı insan yapan şey nasıl ki fiziksel özellikleri değil de zihniyse, saygı duyulması gereken şeyde ak şaç ya da sakal değildir, bir insanın saygıyı haketmesi için hayatta ne yaptığına bakılmalıdır.
Yani şunu söylememe izin verin “olur olmaz her yaşlıya saygı duymanın canı cehenneme”
Hiç bir fikriniz var mı o otobüste, minibüste, vapurda yer verdiğiniz adam ya da kadın hakkında?
Nasıl bir baba, nasıl bir koca, nasıl bir komşu ve nasıl bir insandı geçmişinde? Kaç kişiyi kırdı, kaç kediyi tekmeledi, kaç kişinin hayallerini söndürdü, kaç kişinin hakkını yedi acaba?
Çok istiyorsanız yine yer verin, ama rica ediyorum bilip bilmeden kimseye acımaya, saygı duymaya kalkmayın. Görüşmek üzere.

5 yorum:

  • Adsız dedi ki...

    Allahtan herkes sizin gibi düşünmüyor bildiğin gibi yaşamaya devam et siz zaten "bir avuç insansınız"
    benimde bu yazıya ve yazana saygım yok....

  • Adsız dedi ki...

    çok haklı bir yazı.her zamanki gibi size katılıyorum ve bayılıyorum:)

  • Adsız dedi ki...

    Yalnız değilmişim meğer. Bir insanın sağlam karakterine,iyi ahlakına ve düzgün bir bakış açısına saygı duyulmalıdır. Saygı beklenilmez kazanılır ve ayrıca saygı değerli bir kelimedir pelesenk edip durmayın yeni nesil çarpmaları.

 

©Copyright 2011 Taboo | TNB