Süper Kahraman Filmlerinde Kadın Varlığı

10 Mayıs 2011 Salı 1 yorum

Günaydın herkese. Bu sabah sizleri çok önemli bir gelişme hakkında bilgilendireceğim. Gelişme benim için ve sanıyorum ki pek çok erkek için bir müjde niteliği taşımakta.
Konumuz “Süper kahraman filmlerinde kadın varlığı” Aslında konu beyin nöronlarımı uzunca bir süredir meşgul ediyordu ama unutmaktan kabullenmekten başka çare olmadığı için suskun kalıyordum. Ta ki düne kadar, neden düne kadar çünkü dün Hollywod yazar ve senaristler birliği sözcüsü konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Sözcü Ronald Dewey bundan sonra hiç bir süper kahraman filminde kadınlara asla yer verilmeyeceğini açıkladı.
Özellikle filmlerin son sahne dediğimiz doruk noktasında(katarsis) yani kahramanımızın kötü adamla son kavgası neticesinde onu tam öldürme noktasına ulaştığımız yerde, yani bizim kendimizi tüm film boyunca tutup tutup o son darbe anını beklediğimiz noktada, arkadan bir kadının –dur, –yapma, -hayırrr, –böyle yaparsan ondan bir farkın kalmaz ve benzeri ünlem ve cümlelerle kahramanı o son hareketten alıkoyan sözcükleri yüzünden yetersiz, tatminden uzak ve hüsrana uğratıcı eserler yapıldığını kaydeden Dewey. Erkek seyirciye kendimizi affettireceğiz diyerek sözlerine devam etti. Bundan sonraki yapımlarda bu tür gerçek dışı anların yaşanmaması için köklü bir değişiklik planladıklarını belirten sözcü bundan sonra kahramanın bir sevgilisi, annesi yada kız kardeşi olmayacak diyerek devam etti. Bundan sonra kahramanı kahramanlık görevinden uzaklaştıracak, yumuşatacak, kötü adamın ölümüne mani olacak her türlü uyaranın filmden uzaklaştırılacağını en fazla ölmüş bir sevgili unsuru olacağını ve onunda en fazla bir resim çerçevesi içinde maksimum 2 kere ekrana yansıtılacağını belirtti. Sadece bu yeni uygulama ile yetinilmeyeceğini ve harcanmış eski filmlerinde bu plana uygun biçimde yeniden çekileceği müjdesini veren Dewey Amerika’da günün adamı ilan edildi.
Çoşkulu kalabalığın içinde sırtlara alınan sözcü açıklamasına burada da devam etti. Bu zamana kadar pek çok yiğit vatan evladının gözler önünde bir karı lafıyla süt dökmüş kediye dönüşüne tanık oldunuz. Pek çok kudretli uzaylı cengaverin ve pek çok tanrı –yarı tanrının Dünya kadınlarıyla girdikleri gönül ilişkileri neticesinde asıl görevlerinden sapıp ev erkeği olma yolunda adım attığını gördünüz. Sözüm olsun size bu rezillikleri unutturacağız diyerek sözlerine son veren Dewey tezahüratlar eşliğinde basın toplantısını bitirdi.
Toplantı sonrası düzenlenen mini koktelyde muhabirin “kahramanın kadınsız bir filmde çok sert ve kontrolsüz olup olmayacağı” sorusuna sözcü,
-Bu konuyu uzun uzun düşündük ve kahramanların birer kedi yavrusuna sahip olmasını ön gördük. Bu sayede kahraman ona bakıp masumiyeti ve hoşgörüyü hatırlayacaktır şeklinde cevap verdi.

1 yorum:

  • Adsız dedi ki...

    bir sinema seyircisi olarak Writers Guild of America'ya teşekkür ederim,
    filmlerde iyi finaller izlemek isterim.

 

©Copyright 2011 Taboo | TNB