Kadın-Erkek Dostluğu

9 Mayıs 2011 Pazartesi 0 yorum

Bir mükemmel Pazartesi sabahında daha birlikteyiz. Herkese günaydın. Bu sabah yine akıllara ziyan çok merak edilen insanlık varolduğundan beridir tartışılan bir konuya açıklık getireceğiz. Konumuz erken ve kadın dost olabilir mi? Yoksa işin içinde illa bir gönül ilişkisi mi vardır? Konuyla ilgili pek çok bilim adamı farklı görüşler bildirmiştir zira sizlerden de evet olabilir hayır olamaz diyelenler olduğunu duyuyor gibiyim. Ancak bize söz düşmez. Dünya’nın önde gelen davranış bilimleri profesörü Endru MacDonıl’ın (Andrew McDonall) son araştırması bilim çevrelerince kabul görmüş en hakiki gerçek olarak tarihteki yerini almıştır.
2010 yılı baharında Amerikanın kolorado üniversitesi davranış bilimleri laboratuarında beyaz davşanlar(tavşanlar) üzerinde yapılan çift körlü deneyler(anlamayanlar için söylüyorum tavşanlar değil deney çift körlüdür) konuyla ilgili gerçeklere ışık tutmuştur.


O yıl isimleri Valeri(Valerie) ve Riki(Ricky) olan iki davşan tam dört mevsim boyunca gözlem altında tutulmuşlardır. Araştırmanın kapsamı, tavşanların birinin dişi diğerinin erkek oluşu yüzünen aralarında bir yakınlaşma olmaksızın dostluk geliştirip geliştiremedikleri yönündeydi. Ancak görülmüştü ki Riki ve Valeri karşılaştıkları saniyeden itibaren durmaksızın birbirlerine atlamaya çalışmışlardı. Çomakla dürtmek, ittirmek, araya girmek gibi girişimler malesef sonuç vermemişti. Tavşanlar dostluktan ziyade sevgili olmaya yöneliyorlardı. Ancak Amerikalı bilim adamları bu iki beyaz tavşanın dost olabilceklerini göstermek için ikisinin bulunduğu kafesin ortasına camdan saydam bir bariyer koyarak çifti kokusal ve bedensel iletişiminden mahrum ederek ilişkiyi görsel boyuta taşıdılar. Böylelikle çift kendilerinde karşılıklı farklı yönler bulmaya yöneleceklerdi. Bu süre zarfında Riki ve Valeriye yalnız klasik müzik dinletilmiş olup havuç beslenmesi tarafları takatsiz bırakmak amacıyla sistematik şekilde azaltılmıştı.
Araştırmanın sonuçları göz yaşartıcıydı. Riki ve Valerinin sırasıyla Hektor(Hector), Tomi (Tommy) ve Julya(Julia) adlı üç küçük nur topu gibi yavrusu olmuştu. Bu derece kusursuz bir deney ortamında dahi Riki ve Valerinin birbirleriyle nasıl kavuştukları hala gizemini koruyan bir muammadır. Ama deney erkek ve kadın arasındaki önüne geçilemez gerçekleri su yüzüne çıkarmıştır.
Deneyinin umduğu gibi sona ermediğini gören Profesör Mac Donıl getirdiği şiddetli cinnet sonrası malesef Riki’yi darp ederek öldürmüştür. Bu yürek dağlayan gelişme sonrası insanlı deneyler süresiz olarak ertelenmiştir ama sorun değil biz anlayacağımzı anladık zaten.
En az kedi yavrusu kadar şirin olan yavrular ve anneleri Valeri halen Kolorado üniversitesinde bilime hizmet etmektedirler.

0 yorum:

 

©Copyright 2011 Taboo | TNB